خبرگزاری راست قامتان: معاونت حقوقی و امور مجلس بنیاد شهید و امور ایثارگران در راستای پاسخگویی به سؤالات و مسائل حقوقی ایثارگران به پرسشهای طرح شده از سوی کاربران پایگاه اطلاع رسانی ایثار پاسخ گفته است که این پاسخها برای بهرهبرداری ایثارگران عزیز به تدریج منتشر میشود.
سؤال: همسرم در سال ۹۵ فوت نمود که مادر شهید و جانباز حالت اشتغال بود. شهید فرزند ناتنی اینجانب بود و در سال ۴۸ با مادر شهید ازدواج کرده بودم. در سال ۸۴ تصادف کردم و زمینگیر هستم. ۷۷ سال دارم و درآمدی ندارم. آیا دریافت مستمری مطابق قانون شامل اینجانب میشود.
پاسخ: حقوق و مستمری به عائله شهدا بر اساس تبصره ماده ۲ قانون حالت اشتغال و ماده ۱۶ آیین نامه اجرایی این قانون به افراد تحت تکفل شهید پرداخت میگردد. بنابراین شوهران شهدا مستند به مفاد ماده ۱۶ آیین نامه اجرایی قانون حالت اشتغال «در صورتی که حین حیات شهیده علیل و از کار افتاده» و در کفالت شهیده باشند مشمول برقرار حقوق و مستمری شهید خواهند بود و در غیر این صورت مشمول حقوق و مستمری حالت اشتغال شهدا نمیشوند.
سؤال: اینجانب در سربازی مجروح و معاف از بقیه خدمت شدم. جانباز ۴۰ درصد هستم و بازنشسته پیش از موعد ناجا هستم. برادران سپاه که مجروحیت یا اسارت آنان در زمان خدمت سربازی یا خدمت در بسیج بوده و بعداً استخدام سپاه شدهاند و جانبازی آنان بالاتر از ۳۰ درصد است به کمیسیون پزشکی معرفی و تبصره ماده ۳۸ اعمال میشود که علاوه بر حقوق استخدامی سپاه حقوق دومی بهعنوان حقوق تبصره ماده ۳۸ دریافت میکنند. اما من هرچه به ناجا مراجعه میکنم شاغل بودن را مانع اعمال حقوق وظیفه یا تبصره ماده ۳۸ میدانند و این موضوع خلاف قانون الحاق یک تبصره به قانون استخدام جانبازان و تبصره ماده ۳۸ و نظریه معاونت حقوقی ریاست جمهوری و نامه معاونت قوانین مجلس در پاسخ به استعلام وزارت دفاع است که اعلام داشته حقوق تبصره ماده ۳۸ شامل همه جانبازانی که حالت اشتغال نیستند اعم از شاغل و غیرشاغل چنانچه مشمول قوانین نیروهای مسلح شوند میشود. من باید چکار کنم که ناجا از معرفی اینجانب به عنوان سرباز وظیفه خودداری میکند. خواهشمند است راهنمایی بفرمایید.
پاسخ: برقراری حقوق و مستمری ناشی از اجرای ماده ۳۸ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، ناظر به شهدا و مفقودالاثر، جانبازان و آزادگان از کار افتاده غیر شاغل میباشد که توسط بنیاد پرداخت میگردد و بر اساس تبصره این ماده جانبازان غیر حالت اشتغال و غیر شاغل نیروی مسلح از حقوق و مستمری کادر نیروهای مسلح برخوردار و توسط نیروهای مسلح پرداخت میگردد بنابراین از آن جا که ایشان به واسطه اشتغال بازنشسته میباشند مشمول تسهیلات ماده ۳۸ و تبصره آن نمیشوند.
سؤال: چرا وزارت نفت ایثارگران را طبق ماده ۲۱ تبدیل وضعیت نمیکند. حدود دو سال از تصویب این قانون گذشته ولی در وزارت نفت اجرایی نشده است. سؤال بعدی این است که برادر شهید که طبق ماده فوق باید در سه ماه استخدام رسمی شود میتواند برای تبدیل وضعیت در کمیسیون ماده ۱۶ طرح شکایت کند؟
پاسخ: الف ـ چنانچه ایثارگران با سهمیه ۲۵ درصد موضوع ماده (۲۱) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران پذیرفته شده باشند مستند به تبصره این ماده، دستگاه موظف است پس از سه ماه نسبت به تبدیل وضعیت آنان به استخدام رسمی اقدام نمایند.
ب ـ اگر منظور از ایثارگران، جانبازان و فرزندان شهدا باشد و خارج از سهمیه ۲۵ درصد به استخدام وزارت نفت درآمده باشند مستند به ماده ۸ قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان، دستگاه موظف است نسبت به تبدیل وضعیت استخدامی آنان به رسمی اقدام نماید. بنابراین در صورت عدم تمکین دستگاه این عزیزان میتوانند از طریق طرح شکایت در کمیسیون ماده ۱۶ موضوع را پیگیری نمایند.
ج: در صورتی که منظور از ایثارگران فرزند جانبازان و آزادگان باشند و به صورت شرکتی، قراردادی، رسمی، پیمانی در استخدام وزارت قرار دارند میتوانند در صورت نیاز نیرو برای استخدام رسمی در آزمون استخدامی شرکت و با استفاده سهمیه ۲۵ درصد تبدیل وضعیت و به استخدام رسمی در آیند.
سؤال: فرزند جانباز ۲۵ درصد و کارمند بانک هستم و در حال حاضر در مقطع دکتری در رشته الهیات -علوم قرآن و حدیث مشغول تحصیل هستم. طبق اعلام بانک رشته تحصیلی من مورد قبول بانک نبوده و عملاً پس از اخذ مدرک نمیتوانم از مزایای آن بهرهمند گردم. حالا با عنایت به قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران آیا بند یا تبصرهای در خصوص قبول و اعمال مزایای مدارک غیرمرتبط با دستگاه مربوطه وجود دارد؟
پاسخ: در قوانین و مقررات مرتبط، خصوصاً قوانین و مقررات مربوط به ایثارگران و فرزندان آنان هیچ حکم و تسهیلات ویژهای مبنی بر الزام دستگاهها برای برقراری حقوق و مزایا جهت مدارک تحصیلی مکتسبه در حین خدمت نیامده و دستگاهها میتوانند در صورت نیاز نسبت به برقراری حقوق و مزایای مدرک تحصیلی جدید اقدام نمایند.
سؤال: جانباز ۵ درصد و دارای هفت سال سابقه حضور داوطلبانه در جبهه هستم. فرزندم در استانداری به عنوان قرارداد کار معین به مدت ۱۰ سال مشغول به کار میباشد. دارای مدرک فوق لیسانس نیز هست که سال گذشته آن را اخذ کرده است. گواهی جانبازی و جبهه را نیز به محل کارش ارائه دادهام ولی او را به رسمی تبدیل وضعیت نمیکنند. با توجه به تبصره الحاقی به ماده ۲۱ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، چه اقدامی باید انجام بدهم تا فرزندم را تبدیل وضعیت کنند.
پاسخ: فرزندان جانبازان زیر ۲۵ درصد، مستند به ماده (۲۱) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران از سهمیه ۵ درصد در جذب نیرو به صورت شرکتی، قرار دادی، پیمانی، رسمی توسط دستگاهها موضوع ماده (۲) این قانون از جمله استانداری برخوردار میباشند که البته فرزندان ایشان به صورت قراردادی در استخدام استانداری هستند. بنابراین در صورت نیاز و مجوز دستگاه برای استخدام رسمی نامبرده میتواند در آزمون استخدامی سازمان شرکت و با استفاده از سهمیه ۵ درصد تبدیل وضعیت و به استخدام رسمی در آیند.