خبرگزاری راست قامتان: معاونت حقوقی و امور مجلس بنیاد شهید و امور ایثارگران در راستای پاسخگویی به سؤالات و مسائل حقوقی ایثارگران به پرسشهای طرح شده از سوی کاربران پایگاه اطلاع رسانی ایثار پاسخ گفته است که این پاسخها برای بهرهبرداری ایثارگران عزیز به تدریج منتشر میشود.
سؤال: دختر شهید و کارمند هستم و متارکه کردهام. ۲ فرزند دارم که نگهداری آنها طبق حکم دادگاه با من است. در مورد حق عائلهمندی و استفاده از کسر ساعت کار زنان سرپرست خانوار قانونی وجود دارد؟
پاسخ: الف: درصورتی که فرزندان ایشان به موجب حکم دادگاه، تحت حضانت و سرپرستی و در کفالت نامبرده قرار گرفته باشند، مستند به بند (۴) ماده (۶۸) قانون مدیریت خدمات کشوری مشمول حق عائلهمندی میباشند.
ب. به استناد ماده واحده قانون کاهش ساعات کار بانوان شاغل دارای شرایط خاص مصوب ۱۳۹۵، چنانچه ایشان شرایط مندرج در این قانون ازجمله داشتن معلولیت شدید را دارا باشند یا صاحب فرزند زیر شش سال تمام یا همسر و فرزند دارای معلولیت شدید یا مبتلا به بیماری صعبالعلاج باشند مشمول کاهش ساعت کار با شرایط مندرج در این قانون میباشند.
سؤال: مبنای حقوق بازنشستگی جانباز ۱۵ درصد، با ۳۰ سال سابقه بیمه، با سن ۴۷ سال، چیست؟ آخرین حقوق دریافتی و یا میانگین حقوق ۲ سال آخر؟
پاسخ: الف. به موجب ماده واحده قانون نحوه بازنشستگی جانبازان معلولین و شاغلین مشاغل سخت و زیانآور مصوب ۱۳۶۷، حقوق بازنشستگی مشمولان این قانون بر اساس آخرین حقوق قبل از بازنشستگی محاسبه میگردد.
ب. به استناد ماده (۲) آیین نامه اجرایی قانون نحوه بازنشستگی جانبازان، معلولین و شاغلین مشاغل سخت و زیانآور، مبنای محاسبه حقوق بازنشستگی مشمولین این آییننامه شاغل در بخش دولتی بر اساس آخرین مبلغ مندرج در حکم بازنشستگی و برای شاغلین بخشهای مشمول قانون تأمین اجتماعی بر اساس ضوابط حاکم بر قانون تأمین اجتماعی در محاسبه حقوق بازنشستگی عمل میگردد.
پ. بر اساس ماده (۴۰) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران، حقوق بازنشستگی شهدا، جانبازان و آزادگان مشمول قانون حالت اشتغال، معادل آخرین حقوق و مزایای دریافتی تعیین میگردد.
ت. حقوق بازنشستگی سایر جانبازان بر اساس ضوابط و مقررات حاکم بر نحوه بازنشستگی حقوق بازنشستگی صندوق مربوط (میانگین دو سال آخر) محاسبه و پرداخت گردد.
سؤال: بنده در درگیری نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با گروههای ضد انقلاب بر اثر اصابت تیر دشمن مجروح شدم و بدون هیچگونه امتیاز جانبازی در جهاد سازندگی شهرستان بانه اشتغال بکار شدم. بنیاد بدون ادله خاص در سال ۱۳۹۵ حقوق حالت اشتغال بنده را قطع کردند. علت این موضوع چیست؟
پاسخ: به موجب ماده (۳۸) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران پرداخت حقوق حالت اشتغال به مشمولان این ماده ناظر بر غیرشاغلین میباشند و آنجا که ایشان شاغل میباشند مشمول حقوق حالت اشتغال موضوع این ماده نمیگردند.
سؤال: آیا جانبازان بسیجی که از ماده ۳۸ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران استفاده میکنند و حالت اشتغال بنیاد شهبد هستند بر اساس زمان مجروحیت بازنشسته میشوند. خواهشمندم از طریق همین ایثار جواب دهید. خیلی از ایثارگران منتظر جواب شما هستند.
پاسخ: به موجب اصلاح تبصره (۵) قانون حالت اشتغال، موضوع ماده (۱۲۴) قانون بودجه سال ۱۳۹۰ «مبنا و مبدأ پرداخت حقوق حالت اشتغال، تاریخ صدور رأی از کارافتادگی کلی توسط کمیسیون پزشکی بنیاد میباشد.»
سؤال: من فرزند جانباز ۷۰ درصد میباشم. شش سال به صورت قراردادی مشغول به کار هستم. از من طی این سالها مالیات و بیمه کسر میشود. آیا قانونی برای معافیت از این پرداختها برای فرزند جانبازان وجود دارد؟ و اینکه آیا قانونی هست که امتیازات فرزندان شهید رو با فرزندان جانباز ۷۰ درصد یکسان کرده باشد؟
پاسخ: الف. به استناد ماده (۵۶) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران فرزندان جانبازان مشمول معافیت از پرداخت مالیات بر حقوق نمیباشند.
ب. حسب مورد، برخی از خدمات و تسهیلات مقرر برای فرزندان شهدا، به فرزندان جانبازان نیز خصوصاً فرزندان جانبازان ۷۰ درصد تسری دارد لیکن حکمی که کلیه خدمات و تسهیلات مقرر برای فرزندان شهدا به فرزندان جانبازان تسری یابد در قوانین و مقررات موضوعه وجود ندارد.